Parti PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Saturday, 25 August 2012 21:20

Partia de schi Kalinderu, Busteni

 

Partia de schi Kalinderu este situata in Busteni si va mira sau nu, este singura din tara care se afla in proprietatea Primariei, ceea ce probabil o face si una din cele mai bine dotate partii din Romania.

Busteniul se poate mandri cu o partie care ii poate face pe iubitorii schiului sa se indragosteasca de oraselul de la poalele muntelui Caraimanului.
Denumirea partiei vine de la Ioan Kalinderu (1840-1913), fost administrator al Domeniilor Coroanei Regale in timpul regelui Carol I.


"Din punct de vedere turistic, noi am fost mai neglijati pana acum, dar cu aceasta investitie pe care am realizat-o speram sa recuperam handicapul pe care il avem fata de Sinaia si Predeal", spunea Emanoil Savin, primarul orasului Busteni.
Dotarile partiei de la poalele Caraimanului te face sa uiti ca esti in Romania. "Avem doua mari avantaje. Accesul catre partie se face foarte usor, fiind chiar la marginea orasului. Nu este nevoie sa iei nici o telecabina. In plus de asta, la noi nu va fi niciodata coada la telescaun. 1.200 de persoane pot urca intr-un interval de numai o ora. La noi vine turistul, isi ia tichetul de acces si urca", explica Mihai Dobre care sunt atuurile partiei.

Investitia in telescaunul produs in Italia, in tunurile de zapada, in asfaltarea de la partie pana in DN1 si in racordarea la gaze, canalizare si apa potabila a tuturor locatiilor din preajma partiei Kalinderu, a costat 5.2 milioane de euro, bani obtinuti prin fonduri Phare.
"Siguranta traficului este asigurata de un sistem de ultima generatie, care ne atentioneaza la fiecare neregula care apare. Instalatia are doua motoare, care se suplinesc unul pe altul. Telescaunul are o cupola care poate fi trasa in caz de vreme nefavorabila".

 


Partia Kalinderu a fost omologata de federatia internationala de schi, putand astfel organiza concursuri si gazdui schiorii de performanta.
Partia Kalinderu are in dotare tunuri de zapada artificiala, pentru batatorirea acesteia folosindu-se masini speciale.
Exista planuri ca in viitor sa fie instalat un tobogan urias, paralel cu partia Kalinderu, astfel ca afluenta de turisti va fi mare si in timpul verii.

Pentru a verifica situatia la zi a partiei Kalinderu si stratul de zapada, va rugam sa accesati Starea Partiilor din Valea Prahovei - Busteni

 

Date tehnice: