Alpinism in muntii Bucegi

 

 

 

Va prezentam un scurt istoric al Alpinismului practicat la Busteni, un ghid complet al traseelor din muntii Bucegi, dedicate iubitorilor alpinismului si multe alte sfaturi ce vin in ajutorul celor ce doresc sa se informeze in legatura cu acest domeniu.

SCURT ISTORIC AL APLINISMULUI LA BUSTENI

Orasul Busteni si-a capatat de-a lungul anilor numele de "Capitala alpinismului romanesc" datorita numarului mare de trasee alpine ce se pot strabate in muntii Bugegi, care fac ca fiecare vacanta si excursie facuta sa fie mai frumoasa.
Cuceritorii Inutilului” (cum ii denumeste Lionnel Terri pe alpinisti- in cartea cu acelas nume), se vor constitui intr-o grupare care va fi recunoscuta de strainatate si inregistrata in 1930 sub denumirea de Clubul Alpin Roman (coordonat foarte mult timp de regretatul Sergiu Cunescu).
Asa a luat fiinta Cabana Caminul Alpin (acum, devenita aproape paragina ) din Busteni, ca loc celebru de adunare , pentru o perioada de tranzit a alpinistilor ce urmau sa plece in trasee alpine, de aici se luau alimente si cheile de la refugiul Costila, unde se puteau caza, ca a doua zii sa faca excaladari pe versantii muntilor.   
Actiunea tuturor acestor societati s-a concretizat in construirea a sute de kilometri de poteci si marcaje, in ridicarea cabanelor si refugiilor montane, in construirea primei partii de schi din tara – Boncu (actuala partie Kalinderu).
Astfel, dupa cel de-al doilea razboi mondial, orasul Busteni se dezvolta puternic turistic, fiind un oras unde toti doritorii de vacante in munti  si toti indragostitii de excursii in munti veneau, ascensiunea oprindu-se in epoca comunista, iar acum noi locuitorii  dorim  sa facem iarasi orasul Busteni deschis la excursii si la vacante in muntei, cu locuri de cazare, infloritor si cautat cum era in jurul anilor 1950 -1970.

TABELUL TRASEELOR PENTRU ALPINISM

Articole ajutatoare:
Trasee montane cu plecare din Busteni